Pyhiinvaelluksen (Hädzin) Ehdot ja Osatekijät

Halutessanne tulostaa tämän asiakirjan huomioikaa, että paperi sisältää kunnioittavia sanoja, joita ei saa heittää likaiseen paikkaan

 

Bismilläähi-Rrahmääni-Rrahiim

Älhämdu lilläähi Rabbil-Äalämiin, WäS-Saläätu WäS-Säläämu Äalää Säjjidinää Muhammad

 Ylistys Allaahille, kohottakoon Allaah profeetta Muhammadin arvoa ja hänen Muslimisukulaistensa ja kumppaneittensa arvoa, sekä suojelkoon hänen kansaansa siltä, mitä hän pelkää sille tapahtuvan.

 

PYHIINVAELLUS  (HÄDZ)

 

Kappale 1

Kenen täytyy suorittaa pyhiinvaellus

 

Pyhiinvaellus ja Umrah ovat pakollisia kerran elämässä, jokaiselle vapaalle muslimille, joka on tilivelvollinen ja pystyy kustantamaan matkansa Mäkkäh:iin ja takaisin kotiinsa, ja lisäksi että hänen varansa ylittävät hänen velkansa ja että hänellä on sovelias asunto, vaatetus, ja että hän pystyy jättämään riittävän elatuksen, lähtönsä ja paluunsa väliselle ajalle, niille joita hän on velvollinen elättämään.

 

Kappale 2

Pyhiinvaelluksen osatekijät

 Pyhiinvaelluksen osatekijät (ärkään) ovat:

 

 1. Omata aikomus pyhiinvelluksen tilasta (ihraam) eli sanoa sydmessään: Siirryn nyt Hädz:in tai Umrah:in toimintoihin.
 2. Olla Aärafäh:illa jonkin aikaa keskipäivä rukouksen alettua Dhul-Hidzäh-kuukauden yhdeksännen päivän ja seuraavan ^Id päivän sarastuksen välisenä aikana.
 3. Kiertää Käabäh (tawääf)
 4. Kävellä as-Safää ja äl-Märuäh vuorten väli seitsemän kertaa rajaviivalta toiselle.
 5. Leikata hiuksiaan ajelemalla tai leikkaamalla (hälq tai täqsiir).
 6. Noudattaa tätä järjestystä useimpien osatekijöiden kohdalla.

 

Tawääf:in ehtoihin kuuluu Käabäh:in kiertäminen seitsemän kertaa aloittaen mustan kiven kodalta, pitäen vasemman olkapäänsä Käabäh:ia kohti käännettynä, kääntymättä sitä kohden tai kääntämättä selkäänsä sille. Peittäen alue vartalostaan, joka on pakko peittää (aäurah) ja ollen puhdas (taahir).

  

Kappale 3

Mikä on kiellettyä Pyhiinvaelluksen aikana

 Sille, joka on tehnyt aikomuksen siirtymisestä Pyhiinvaelluksen tai Umrah:in tilaan, on kiellettyä tehdä seuraavia asioita: 

 1. Käyttää hajusteita.
 2. Voidella päänsä tai partansa öljyllä, sulatetulla rasvalla tai sulatetulla mehiläisvahalla.
 3. Poistaa tai leikata karvoja, hiuksia, sormen- tai varpaan kynsiä.
 4. Suorittaa yhdyntää tai siihen johtavia tekoja.
 5. Solmia avioliitto.
 6. Metsästää mitään Islamissa syömäkelpoista villieläintä.
 7. Miehille peittää päänsä tai käyttää vaatteita, jotka on ommeltu tai huovutettu tai vastaavalla tavalla valmistettu ympäröimään ruumiinsa.
 8. Naiselle käyttää käsineitä tai peittää kasvonsa.

 

Jokainen, joka on tehnyt jonkin näistä kielletyistä asioista, hän on tehnyt syntiä. Näihin asioihin syyllistyneen on suoritettava hyvitys (fidjäh) paitsi jos on kysymys avioliiton solmimisesta tai himokkaasta katseesta. Lisäksi yhdynnän ollessa kyseessä Pyhiinvaellus mitätöityy mutta se on jatkettava loppuun ja suoritettava välittömästi uudelleen. Eli, joka mitätöi Pyhiinvaelluksensa yhdynnän seurauksena jatkaa sitä keskeytyksettä loppuun ja suorittaa sen heti seuraavana vuonna uudelleen jos kykenee.

 

Kappale 4

Pyhiinvaelluksen edellytykset

 Pyhiinvaelluksen tai Umrah:in tilaan siirtyneeltä edellytetään seuraavia asioita:

 

 1. Omata Ihraam aikomus ennen määräpaikan (miiqaat) ohittamista. Miiqaat on paikka jonka profeetta Muhämmäd mainitsi aloituspaikaksi ihraam aikomukselle, kuten seutu nimeltä Dhul-Huläifäh Mädiinäh:in asukaille ja niille, jotka tulevat Mädiinäh:in kautta Mäkkäh:iin.
 2. Olla yön aikana Muzdälifäh:issa ja Minää:ssä, tämä on edellytys äsh-Shääfiaij:in sanonnan mukaan, kuitenkin toisen hänen sanontansa mukaan se ei ole edellytys.
 3. Heittää pieniä kiviä (Dzämratu-l-Aäqabäh) määräpaikalla äl-ädhää-juhlan päivänä.
 4. Heittää pieniä kiviä (Dzämäraat) määräpaikassa täshriiq päivinä.
 5. Kiertää Käabäh:ia hyvästelläkseen sen (tawääfu-l-wädääa) ennen lähtöään Mäkkäh:istä Imääm äsh-Shääfiaij:in koulukunnan mukaan.

 

Joka ei suorita näitä viittä asiaa on tehnyt syntiä ja hänen on suoritettava hyvitys fidjäh. Mutta hänen Pyhiinvaelluksensa on hyväksytty. Tämä on erona siihen, joka on jättänyt jonkin sen osatekijän suorittamatta, mitätöi Pyhiinvaelluksensa.

 

Mäkkäh:in ja Mädiinäh:in eläinten metsästys sekä puiden kaataminen on syntiä riippumatta siitä, onko Pyhiinvaelluksen tilassa vai ei. Jos tämä tapahtuu Mäkkäh:issa on suoritettva hyvitys (fidjäh). Hyvitystä ei suoriteta Mädiinäh:in eläinten metsästämisestä tai kasven poimimisesta Aäiir ja Thäuur vuorien välissä.

 

Ylistys Jumalalle,

suokoon Hän meille hyvä loppu,

ja Ällaah tietää parhaiten